Trump knuffar in republikanerna i inbördeskrig

Efter veckans primärval ligger just nu Donald Trump, enligt FiveThirtyEight, på en ganska bekväm nivå med delegater. Han har 97% av de delegater han har behövt vinna för att vara på rak väg mot nomineringen. Detta har lett till att etablissemanget inom republikanerna äntligen har tagit fram en strategi för hur de ska stoppa Trump.

Republikanerna i stort har även slutat säga att de ska stödja vem som än blir deras nominerade kandidat. Det är helt plötsligt inte lika attraktivt längre då det verkar som att den kandidaten kommer att bli en kontroversiell outsider som Donald Trump.  Nu har ledare inom partiet istället öppet börjat prata om strategier hur man stoppar Trump.

Först måste republikanerna aktivt föra en kampanj för varje enskild delegat. Det finns inga delegater som är oviktiga. Trump måste vinna 1237 delegater för att ta hem nomineringen innan konventet som sker i sommar. Om han inte gör det kommer det att finnas rum för att välja en annan kandidat på konventet.

Här är Ted Cruz en nyckelfigur som den näst mest populära kandidaten och det har också uppmärksammats av profiler inom partiet. Mitt Romney, som har varit en stark röst mot Trump, har nu sagt att väljare som inte vill att Trump ska få nomineringen bör rösta på Cruz. Till skillnad från tidigare har han även nu argumenterat att en röst på John Kasich betyder att Trump-ismen kommer att vinna och att republikanerna måste ena sig bakom en stark kandidat.

Inte helt oväntat svarade Trump på Mitt Romneys utspel med en förolämpning via Twitter.

Det är väldigt intressant att det här är strategin för att stoppa Trump. Ted Cruz är en republikan som är förmodligen en av de minst omtyckta politikerna av sina egna partikamrater och det blir svårt för partiet att ena sig bakom honom. Strategin här är dock inte att göra Cruz till presidentkandidat, utan att stoppa Trump från att vinna nomineringen innan konventet och på så sätt får partietablissemanget ett större inflytande i vem som blir nominerad under konventet.

På konventet kan då partiet introducera en annan kandidat som de hellre vill nominera. Den här kandidaten kan i princip vara vem som helst: Ted Cruz som tvåa; John Kasich eller Marco Rubio som etablissemangskandidat; någon av de kandidaterna som har hoppat av; eller till och med en person som inte alls varit involverad i processen hittills. Om den här strategin ska fungera kommer det att behöva ske ett stort arbete internt i partiet, bakom kulisserna för väljarna.

Röstningen på konventet går förenklat till så att i första rundan röstar de på den kandidat som har valts av det distrikt de representerar. Om en kandidat inte kommer ut segrande med majoriteten av delegater efter första rundan börjar fler rundor av röstning där delegaterna inte är bundna till en kandidat på samma sätt. Partiet kan då arbeta med att i förväg utse delegater som är positiva till att rösta på en specifik kandidat i resterande rundor och som på så sätt kan vinna majoriteten. För de som har sett House of Cards finns en slags Hollywoodskildring av den här processen med i den senaste säsongen.

Om allt detta inte fungerar och Donald Trump ändå kommer segrande ut ur processen finns alltid möjligheten att ställa upp med en oberoende kandidat. Den här möjligheten krymper för varje dag som går. Vid det här laget är det osannolikt att en oberoende kandidat kommer att ha tillräckligt med tid för att organisera så att de kommer med på valsedlarna i alla stater.

Michael Bloomberg, före detta borgmästare i New York som nyligen meddelande att han inte ställer upp som oberoende kandidat, hade räknat ut att den här processen skulle ha börjats i början av mars för att vara säker på att kandidaten kommer med på valsedlarna. Vid det här laget är det mer realistiskt att en oberoende kandidat kommer med på valsedeln i vissa delstater och på så sätt splittrar den republikanska rösten till fördel för den demokratiska kandidaten.

Det republikanska partiet har nu börjat falla samman. En kandidat som många tror skulle vara skadlig för partiet håller på att vinna nomineringen och en etablissemangskandidat som inte är särskilt populär vägrar hoppa av trots uppmaningar från partiet. Samtidigt uppmanas väljare att rösta på en väldigt splittrande figur för att hålla Trump från nomineringen.

Det mest talande av allt är ändå kanske att partiledarna öppet säger att de hellre introducerar en oberoende kandidat än att låta Donald Trump vinna. Konsekvensen av detta, något som dessa ledare mycket väl känner till, är att de ger bort Vita Huset till demokraterna i höst.

Republikanerna har gått in i ett skede där de slåss mot sig själva och sina egna väljare. Det börjar likna ett inbördeskrig.

 

Foto: Darron Birgenheier

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s