Är det försent att stoppa Trump?

Samtidigt som gårdagens caucus tog plats för demokraterna i Nevada, röstade republikanerna i South Carolina där Donald Trump vann stort. South Carolina är en av de delstaterna som fortfarande tillämpar ett system där vinnaren tar hem alla delegater. Således är det ett attraktivt och viktigt pris.

Vinsten var inte kontroversiell med Trump som fick flest röster och tog hem 32,5% av rösterna. På andra plats kom Marco Rubio väldigt tätt följd av Ted Cruz med omkring 22% av rösterna vardera.

Jeb! har nu hoppat av presidentkampanjen efter tre mediokra resultat, något han meddelade innan rösträkningen var slut och hans slutgiltiga plats blev fastställd. Hans väljare i framtida stater förväntas ställa sig bakom antingen Rubio eller Kasich. I och med att Kasich fortfarande har en lång väg att gå för att bli en av de främsta kandidaterna betyder det att vi nu allt mer ser en toppstrid mellan Trump, Cruz och Rubio.

Vi har några faktorer som vi tycker är intressanta för att se vad som kommer att hända i republikanernas framtid.

Det finns ingen kandidat som kan ena partiet mot Trump. Just nu är republikanernas primärval intressant nog ett rätt tydligt val mellan de olika politiska falangerna inom partiet. Cruz är väldigt bra på att ta till sig de väldigt konservativa och mest religiösa väljarna; Kasich och Rubio kommer att fortsätta splittra mittenväljarna inom partiet trots att Bush nu har hoppat av.

Trump kommer att fortsätta locka till sig omkring en tredjedel av väljare i alla stater. Han har legat på omkring 30% i opinionsmätningar, och fått omkring 30% av rösterna i stater som har gått till val. Denna trend kommer att fortsätta, och i vissa stater kan han börja klättra mot 40%.

Trump har visat att han kan översätta sitt stöd till faktiska delegater. Trots att Trump har haft en tendens att vinna ett lägre antal väljare procentuellt sett än vad som har visats i opinionsundersökningar har han ändå vunnit två av tre stater hittills. Och det med råge. Trumps delegatantal följer det hans stora mun lovar. Det bör vara oroande för de som inte vill se Trump som republikanernas presidentkandidat.

Trump är också favorit att vinna i Nevada nästa vecka. 

20160221093958497
HuffPost Pollster

Vägen framåt för republikanerna verkar alltså leda rakt fram till Trump. Under Super Tuesday den 1:a mars då ett flertal viktiga stater röstar kommer republikanernas delegater att fördelas proportionerligt. Trots att detta gynnar andra kandidater också, så kommer det att fortsätta vara en stor fördel för Trump.

Så länge Kasich, som optimistiskt sett har en ytterst liten chans att vinna nomineringen vid det här laget, finns kvar i racet så kommer det att betyda att Marco Rubio inte kan utmana Trump. Rubio behöver tid på sig för att kunna göra detta, så varje dag Kasich fortsätter med sin kampanj är en fördel för Trump.

För att verkligen tydliggöra vad vi syftar på här: Om inget radikalt händer bland kandidaterna kommer Donald Trump mest sannolikt att komma segrande ut ur Super Tuesday med flest delegater av alla republikanska kandidater. Donald Trumps siffror, som hittills har varit i form av opinionsundersökningar, kommer att vara översatta till faktiskt stöd genom konkreta delegater.

Det som är positivt för de som är oroade över Donald Trump som president är att han fortfarande har en bit kvar innan han har en stor chans att vinna nomineringen. Det sannolika är då istället att det inte kommer att finnas någon tydlig kandidat att nominera och Trump, med alla sina delegater, kommer att ha möjligheten att avgöra det i en hängd kongress. Det scenariot kommer i sig att vara helt otroligt då detta inte har hänt sedan 1952.

Den enda som möjligtvis står i vägen för detta är Marco Rubio. Om Rubio kan få Kasich att hoppa av så snart som möjligt (helst igår) och använda sig av den tiden som finns kvar att konsolidera stödet som finns bland mittenväljarna kan han ta sig från tredjeplats till förstaplats. Det kommer dock inte att bli lätt då Ted Cruz fortsätter att attackera Rubio med annonser som denna:

Det är fortfarande inte för sent att stoppa Trump. Marco Rubio har haft trender uppåt i de delstater som redan har röstat och har byggt ett momentum trots att han har snubblat på vägen. Han måste bli det tydliga valet för etablissemanget och det pronto. Det verkar som att det finns de som ser detta inom partiet, och nu har det meddelats att Mitt Romney kommer att lägga sitt stöd bakom Rubio. Det är ett bra första steg, och inte ett obetydligt sådant.

Rubios största mål är enbart att få mer röster än Trump. Det är väldigt uppnåeligt om Rubio får Kasichs och Bushs stöd. Om Rubio lyckas göra det innan Super Tuesday kommer han förmodligen kunna ta en del delegater genom att vinna stater som ger alla delegater till vinnaren. Trumps problem är att han är så pass ogillad bland de som ogillar honom att det kommer att vara svårt för honom att komma ifatt om någon annan går om honom.

Den republikanska nomineringen är inte närmare att bli bestämd efter South Carolinas primärval och det kommer att dröja ett tag innan en tydlig kandidat gör sig känd. De närmsta veckorna är kritiska för partiets framtida kandidat. En rad möjligheter finns fortfarande, och bland dem det mest otroliga av dem alla: en hängd partikongress.

Lämna en kommentar