Spelplanen ändras i South Carolina

Efter New Hampshire och Iowa går kandidaterna mot en helt ny situation. Nevada, som röstade förra lördagen, och South Carolina, som röstar på lördag, är helt annorlunda stater än de liberala, vita staterna med mycket landsbygd. Demografin här är mer blandad och mer moderata.

Båda de demokratiska kandidaterna har nyligen börjat hålla stora tal om rasism och de strukturella ojämlikheter som främst drabbar afrikan-amerikaner och latinamerikaner. Clinton, i synnerhet, har försökt bygga relationer inom den afrikan-amerikanska samhällsgruppen i flera år.

South Carolina är den för demokraterna första sydstaten som går till val i primärvalscykeln. 2008 förlorade Clinton mot Obama i South Carolina då mer än hälften av väljarna som röstade var afrikan-amerikaner och Obama vann stort i den gruppen väljare.

Den afrikan-amerikanska historien är oerhört komplex i South Carolina och andra sydstater. Tidigt i USA:s historia hade slaveriet sitt stora fäste här med hela ekonomier som var byggda på att hålla afrikanska slavar på rika vita människors plantage. Under 1950- och 60-talet kom det största motståndet mot medborgarrörelsen mot segregering från sydstaterna. Sydstatsflaggan, sedd som en rasistisk symbol av många på grund av vad den symboliserar, vajade stolt över South Carolinas politiska säte fram till förra sommaren.

Det har sagts ett tag nu att Clinton är mer populär bland minorieter än Sanders och hittills har det verkat så också.Däremot finns det också starka röster för Sanders. Bland afrikan-amerikaner i USA finns det nu de som starkt kritiserar lagar som stiftades då Bill Clinton var president, och där Hillary Clinton ses som en medbrottsling. Intellektuella ledare som Ta-Nehisi Coates är bland dessa som kritiserar Clinton och har istället lagt sitt stöd bakom Sanders, och allt fler unga afrikan-amerikaner och latinamerikaner verkar göra detsamma.

Denna skillnad kan komma att spela en stor roll i South Carolina om unga väljare av alla bakgrunder enar sig bakom Sanders och röstar i en stor utsträckning. Det som är intressant att hålla koll på är dock just afrikan-amerikanska väljare och åt vilket håll de drar då Clinton fortfarande har ett överväldigande stöd i den samhällsgruppen och vann stort i Nevada bland just afrikan-amerikaner.

På valdagen håller vi koll på hur stor andel av väljarna är afrikan-amerikaner och latinamerikaner. Dessa grupper räknas rösta på Clinton till en större utsträckning än på Sanders. Däremot har Sanders fortfarande ett enormt övertag bland unga, vita väljare.

Sanders kommer osannolikt att vinna i South Carolina, men om han kan komma inom 10% från henne är det en delseger för honom. Just nu har Real Clear Politics och FiveThirtyEight båda Clinton med omkring 25% ledning över Sanders.

Om Sanders lyckas krypa in under de närmsta två dagarna och skrälla ordentligt gäller det att bryta ned varför, och om han har lyckats locka över minoritetsväljare. Är det så kan det bli väldigt spännande på Super Tuesday den 1:a mars.

Lämna en kommentar