Saker att hålla koll på i Iowa

ethanol-139653_1280

Om du vill veta mer om hur processen i Iowa går till, besök då vårt tidigare inlägg där vi diskuterar detta i detalj.

I natt kom en opinionsundersökning ut från Ann Selzer som är välkänd som Iowas bästa opinionsundersökare, kanske den bästa opinionsundersökaren i amerikansk politik. Sedan hon började med opinionsundersökningar i Iowa har hon i stort sett alltid lyckats förutspå vem som vinner Iowa caucuses på både den demokratiska och republikanska sidan. Hennes metodologi är väldigt noggrann och hon säger själv att hon lämnar inget åt tolkning utan förlitar sig på data.

Selzers undersökning visar nu på att Donald Trump leder med 28%, Ted Cruz ligger på andraplats med 23% och Marco Rubio ligger omkring 15%. På den demokratiska sidan leder Hillary Clinton med en relativt liten marginal mot Bernie Sanders, 45% mot 42%. Trots detta kan mycket påverka själva resultatet. Entusiasm, geografisk utspridning av röster och till och med vädret kan påverka vem som kommer ut och röstar.

De som kan tjäna mest på att vinna bland republikanerna är Ted Cruz och Donald Trump som båda skulle få en stor mediauppmärksamhet. Cruz skulle speciellt vinna på detta i och med att han nu ligger efter Trump och en vinst skulle tyda på ett momentum och en möjlighet att slå Trump i de senare staterna.

Bland demokraterna skulle en vinst för Sanders betyda oerhört mycket för hans kampanj eftersom han är sedd som lite av en joker och inte alls så valbar vare sig i primärvalen eller i det allmänna valet. Sanders har byggt sin kampanj på en idé om politisk revolution och har tryckt på den stora entusiasmen som finns omkring hans kampanj.

Om han inte vinner skulle det vara svårt för honom att motivera hur han kan gå hela vägen, speciellt då Iowa demografiskt sett huserar Sanders största väljargrupper. Om Sanders gör sämre ifrån sig än väntat kan det skada honom rejält. Intressant i Selzers undersökning är då att Sanders inte alls har en så stor entusiasm kring honom som förväntat. Faktiskt är det så att personerna som undersöktes sa att de var mer entusiastiska över Clinton. Detta betyder dock inte att Clinton kommer att vinna, utan det finns vissa steg Sanders kan ta för att öka sina chanser.

Här är fyra saker att hålla ögonen på under och efter valet i Iowa på måndag:

1. Antalet valdeltagare som deltar för första gången. 

Om demokratiskt deltagande är normalt (100 000 – 150 000) har Clinton ett övertag. Hon är den kandidaten som föredras bland de grupper som normalt röstar mest, som äldre väljare. Om deltagandet är högre än vanligt (ca 200 000) kan Sanders mycket väl ha övertaget då det kan tyda på att yngre förstagångsväljare har deltagit i en mycket högre nivå än vanligt. Denna grupp föredrar Sanders framför Clinton till en relativt hög grad.

På den republikanska sidan finns det inget speciellt som tyder på att det kommer att finnas en stor entusiasm kring detta val. Trump förlitar sig först och främst på missnöjda förstagångsväljare så om valdeltagandet är högre än normalt kan det tyda på att han kommer att göra bra ifrån sig.

2. Var tar O’Malleys väljare vägen?

O’Malley ligger just nu på omkring 3% i opinionsundersökningarna. Detta är långt under de 15% som krävs för att enligt demokraternas regler räknas som tröskeln. Hans väljare kommer med stor sannolikhet att bli tvungen att välja sina andrahandsval. O’Malleys delområdeskaptener kan då ge rådet till väljarna att antingen gå hem och inte rösta eller ge rådet att gå till en specifik kandidat som kampanjen i förväg har valt ut som andrahandskandidat. Det är inte ett stort antal röster, men det kan göra skillnad där valen är riktigt nära.

3. Hur går det för Marco Rubio?

Marco Rubios 15% är faktiskt inte så pjåkiga i en stat som tenderar att rösta på väldigt kristna, konservativa kandidater. Enligt opinionsundersökningen är han också andrahandsvalet för många väljare. Om han inte gör dåligt ifrån sig kan han lyckas med att få en hel del röster från mindre gångbara kandidater som Kasich, Fiorina, Christie och Bush. Detta kommer främst att ske då dessa kandidater hoppar av, men det kommer att hända mer ju längre in i valcykeln vi kommer. Efter Iowa och New Hampshire kommer kandidater med låga siffror i opinionen börja känna en riktig press att hoppa av.

Även om Trump vinner Iowa kan ett bra resultat verka till Rubios fördel då han kan etablera sig själv som mittenkandidaten. Detta scenario kommer att skada Cruz mest.

Om Rubio, å andra sidan, får mycket sämre resultat än vad som är förväntat kan det skada honom rejält. Han kommer inte kunna räknas bort direkt på grund av det, men det kan skada hans trovärdighet, speciellt om han också gör dåligt ifrån sig i New Hampshire. Rubio förlitar sig på ett inte undermåligt resultat i de tidiga staterna så att han senare kan positionera sig som en värdig motståndare från mitten till Cruz och Trump och få mer stöd i senare stater.

4. Vem hoppar av efter Iowa?

Möjliga kandidater som kommer att hoppa av efter Iowa: Carly Fiorina, John Kasich, Ben Carson, Rand Paul (som har en kampanj till senaten att tänka på också). Chris Christie och Jeb Bush kommer troligen inte att hoppa av förrän efter New Hampshire eller Super Tuesday i början av mars.

Lämna en kommentar