Vad hände egentligen i Iowa?

Valet i Iowa i måndags var talande då det kommer till framtiden för kandidaterna. Iowa handlar väldigt mycket om hur man använder sig av spin efter själva valet för att positionera kandidaterna, men det finns också en hel del intressanta analytiska slutsatser man kan dra från valet.

Först och främst om man kollar till resultaten så vann Clinton och Cruz det största antalet delegater från varje parti. Men det som egentligen har betydelse är hur de vann, hur mycket de vann med, och varför de vann.

Screen Shot 2016-02-03 at 21.21.08
New York Times 

Det som står ut här, och det som har pratats om i media, är hur Hillary Clinton och Bernie Sanders i stort sett fick ett oavgjort resultat på demokraternas sida, men att Hillary Clinton vann med en ytterst liten marginal. Noterbart här är att Hillary Clinton är den första kvinnan att någonsin vinna Iowa i ett primärval. Samtidigt är det imponerande hur pass nära Sanders, som är en uttalad socialist, kom att vinna. Båda dessa faktorer i sig är en stor vinst för vardera sida.

Egentligen är ett oavgjort resultat inte bra för någon av sidorna. Clinton förlorade inte, och det är positivt för henne, men samtidigt så vann hon inte med en stor majoritet, och det är inte bra för henne. För att vara säker på nomineringen skulle hon ha behövt vinna med en relativt stor marginal, och absolut med en mycket större marginal än detta resultat.

Sanders, å andra sidan, vann inte alls. Det kan möjligtvis sakta ner hans politiska revolution. Samtidigt byggde han en kampanj från ingenstans, visade på styrkan i modern organisering, och presterade mycket bättre än någon kunde ha förutspått för ett år sedan. Han hade heller i stort sett inget stöd från det demokratiska etablissemanget, något som Obama åtminstone hade bakom sig 2008 då han vann mot Clinton i Iowa.

En faktor som bidrog till det oavgjorda resultatet är antalet förstagångsväljare. Han vann väljare mellan 17-29 år med 84%. Ett stort problem för Sanders är dock att han inte vann i en stat som är demografiskt riggad till hans fördel. För att riktigt få momentum skulle han ha behövt vinna Iowa stort, inte bara få oavgjort. Han gör väldigt bra ifrån sig med vita väljare, och Iowa är till en stor majoritet vitt, men han gjorde fortfarande inte lika bra ifrån sig som Barack Obama 2008.

En stor skillnad här är att Clinton vann äldre väljare med en stor majoritet. Hon vann också kvinnors röster med 53% mot 42% medan Sanders vann män 50% mot 44%. Eftersom kvinnor är mer benägna att rösta i USA är detta en viss fördel för Clinton.

Fastän det inte var ett jättebra resultat för varken Clinton eller Sanders fortsätter Clinton vara den största favoriten för nomineringen efter Iowa då resultatet visar på hennes styrka. Hon kommer att få kämpa hårdare än hon kanske hade planerat för att få nomineringen i slutändan. Den största förloraren är dock Martin O’Malley som inte ens fick 1% av rösterna och har nu meddelat att han drar sig ur.

På den republikanska sidan blev resultatet mer väntat, men det finns även intressanta analyser att dra ur det. Då Ted Cruz förvisso vann var Marco Rubio den största vinnaren. Han gjorde mycket bättre ifrån sig än vad var förväntat, vilket kan ge honom en stor skjuts in i nästa del av valcykeln.

Rubio gjorde väldigt bra ifrån sig på grund av att många väljare bestämde sig för vilken kandidat de skulle rösta på endast veckan innan valet. Hans stora stöd kom från väljare som beskriver sig som ”ganska konservativa” och ”moderata”, även om han delar de moderata väljarna med Trump.

Trump presterade för övrigt inte alls lika bra som förväntat i Iowa. Det är ett stort problem för en sådan polariserande kandidat som har målat sig som en vinnare. Eftersom han inte vann kommer han att ha en svårare tid att fortsätta lyfta den bilden av sig själv. Om han vinner i New Hampshire kan det rädda honom. Det är värt att notera att trots ett rekordstort deltagande i Iowa caucuses för republikanerna lyckades Trump ändå inte ta sig hela vägen till en seger. Han försöker nu få resultaten ogiltigförklarade och trycker på ett omval.

Cruz visade att hans koalition av evangeliskt kristna och konservativa väljare kan bära honom i stater som är religiösa och konservativa. I och med att han inte lyckades alls lika bra med att övertala moderata och något religiösa väljare lyckades han inte prestera bättre i Iowa.

I framtiden håller vi koll på vad som kommer att hända med Cruz koalition, och om den lyckas tävla mot Rubios mer moderata, utbildade och något konservativa väljare särskilt i städer där Rubio har ett stort stöd. Det kommer att hjälpa Rubio då andra moderata republikaner drar sig ur, som Chris Christie, John Kasich och Jeb Bush (som för övrigt är den riktiga förloraren med 2,8%). Det finns en chans att det kommer att bli en riktig långdragen match mellan Cruz och Rubio där varje delegat räknas och Trump sitter på makten i slutändan.

Den enda riktiga vinnaren i Iowa på både den demokratiska och republikanska sidan är Marco Rubio. Han överpresterade på ett sådant sätt att han kommer ut ur Iowa mycket starkare än han gick in i Iowa. Med all positiv mediaspin och momentum en kandidat kan få från ett sådant läge kommer han absolut att bli farligare nu.

Lämna en kommentar